- Potraviny
- Trvanlivé
- Nápoje sušené, čaj a káva
- Káva
- BIO Káva Indonésie FairTrade
BIO Káva Indonésie FairTrade
Zrnka, která budí emoce. Chuť sumaterské kávy se nedá popsat, ta se musí zažít. Jsou zpracována unikátní metodou wet-hulled, která dává vyniknout plným tónůvm a minimalizuje aciditu. Buď si ji zamilujete, nebo… však uvidíte sami.
Jak si kávu nejlépe vychutnat:
Tato zrnka jsou ideální pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml. Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
Odrůdy: Ateng, Timtim.
Pěstitelé a původ: Farmáři ze sdružení Koperasi Kopi Gayo Organik (KKGO) kávu pěstují v nadmořské výšce 1200–1600 metrů ve čtyřech okresech Sabun, Atu Lintang, Jagong a Bergendal, které jsou známé produkcí jedné z nejkvalitnějších káv v oblasti Acehu.
Kromě kávy farmáři pěstují stromy lamtoro, pomerančovníky a tamarillo, které poskytují stín a zároveň slouží k další obživě farmářů.
Indonésie je známá pro svůj jedinečný proces polosuchého zpracování (wet-hulled/giling basah). Ačkoli jeho přesný původ není jasný, vzniklo pravděpodobně v Acehu koncem 70. let 20. století. Tuto metodu zpracování kávy si oblíbilo mnoho pěstitelů, kteří neměli k dispozici infrastrukturu pro sušení kávy, která by ji chránila před vysokou vlhkostí a nestálými srážkami typickými pro Sumatru. Ve vyšších nadmořských výškách se stálou vlhkostí a nepředvídatelnými srážkami může být sušení pomalejší, tím i riskantní a obtížné.
Základní postup při zpracování polosuchou metodou (wet-hulled) je následující: třešně se sklízejí a dužina se odstraňuje na malých ručních nebo motorových strojích na farmě nebo v její blízkosti. Od klasické promyté metody je rozdíl, že na zrnech zůstává prakticky celý pergamen. Káva přes noc fermentuje v malých nádržích, kbelících nebo pytlích a následující ráno se promyje čistou vodou. Poté se káva suší na slunci půl až dva dny v závislosti na počasí. Toto první sušení slouží k vysušení slupky, což následně usnadňuje odstranění pergamenu. Pergamen je poté odstraněn a káva se opět suší, zpravidla už ve větších zpracovnách mimo vlhké prostředí vysokých hor. Následuje třídění zrn a další finální sušení na exportní hodnotu vlhkosti (12 %). Sdružení Koperasi Kopi Gayo Organik (KKGO) vzniklo v roce 2006. Více než 1435 členů, kteří pěstují kávu, žije a hospodaří podle principů fair trade ve čtyřech okresech v Acehu: Sabun, Atu Lintang, Jagong a Bergendal. Není náhodou, že tyto okresy jsou se vyznačují jednou z nejkvalitnějších káv v oblasti Acehu.
Skladování: zamezte přístup vzduchu, vlhkosti a světla (ideálním řešením je neprůhledná dóza na kávu).
Země původu: Sumatra, Indonésie.
Praženo v: ČR.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: výrobek neobsahuje stopy alergenů.