Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.

Tipy na použití:

čínská shoyu polévka s shitake a rýží
recept je popsán zde
rýžový salát s rajčaty
recept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013
zeleninové soté
recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013
zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů
dresink na salát
smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem
jednoduchý dresink na salát
smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem
restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování
marinády
na zeleninu, maso i ryby
shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev
pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu
polévky, omáčky, zeleninové směsi...

Alergeny

Lepek, Sója

Skladování

Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.